DOMÁCÍ PIZZA S ČERSTVÝMI BYLINKAMI



Tento známý pokrm je další inspirací, jak použít čerstvé bylinky.

Zjednodušený recept pro rychlé domácí použití:
Suroviny pro 3 pizzy o průměru 30 cm:
těsto:
500 g hladké pšeničné mouky
20 g čerstvých kvasnic
2,5 - 3 dcl teplé vody
lžíce olivového oleje 
lžička soli
1/2 lžičky cukru
-----------------------------
rajčatová omáčka:
200 g jemně rozkrájených loupaných rajčat nebo rajčatového pyré
3 stroužky česneku
lžíce olivového oleje
sůl
-------------------------------
200 g sýru mozzarella nebo gouda
------------------------------- 
olivový olej na potření těsta a plechu
--------------------------------
čerstvé bylinky na dochucení:
v různých kombinacích můžete použít jemně nasekanou dobromysl (oregano), bazalku, rozmarýn, tymián, saturejku, petrželovou nať, majoránku, šalvěj, smil, levanduli nebo i libeček. Nebojte se zapojit svou vlastní fantazii. Není třeba se držet přesně návodu s podíly jednotlivých bylin. Chuť i vůně bylinek se může lišit podle místa a půdy, kde jsou pěstovány.

např.
I.
3 díly dobromysli (nejlépe aromatičtější druh jako je např. řecké oregano, ale může být i kterékoliv jiné)
2 díly bazalky
1 díl rozmarýnu
1 díl šalvěje

II.
3 díly dobromysli
1 díl bazalky
1 díl petrželové nati
1 díl majoránky
1 díl tymiánu  

III.
3 díly dobromysli
2 díly bazalky
1 díl saturejky

IV.
2 díly dobromysli
2 díly bazalky
1 díl tymiánu
1/2 dílu libečku

V.
1 díl majoránky
1 díl dobromysli
1 díl tymiánu

VI.
3 díly dobromysli
2 díly bazalky 
2 díly rozmarýnu  
1/2 díly tymiánu

 . . .

-------------------------------------------------------------------

1. Nejprve si připravíme kvásek. Do několika lžic teplé vody rozdrobíme kvasnice, přidáme lžíci mouky, cukr, zamícháme a necháme pracovat.

2. Jakmile nám kvásek vzejde, přidáme mouku, vodu, sůl a olej. Pečlivě zpracujeme těsto, které rozdělíme na tři díly, potřeme olejem a necháme alespoň 30-40 minut odpočinout - vykynout.

3. V misce zatím připravíme rajčatovou omáčku. Smícháme nadrobno rozkrájená loupaná rajčata, rozmačkaný česnek, olej a osolíme.

4. Všechny bylinky jemně nasekáme a promícháme.

5. Jakmile máme těsto alespoň částečně nakynuté, vytvarujeme tenkou pizzu. Rozprostřeme ji na vymaštěný plech, potřeme rajčatovou omáčkou a posypeme sýrem. Úplně nakonec přidáme vrchovatou lžíci nasekaných bylinek. Bylinky se lehce opečou a tím dodají pizze výtečnou chuť;)  

Je třeba nechat dopředu předehřát troubu na maximální teplotu!
Při teplotě 250 stupňů pečeme cca 12-15 min dozlatova.

TIP! Hotovou pizzu posypte čerstvými lístky bazalky.



Komentáře