KYNUTÉ KŘUPAVÉ TYČINKY (GRISSINI) S BYLINKAMI



Suroviny - zjednodušený recept - těsto:
4 hrnky (500 g) hladké pšeničné mouky
1 hrnek (280 ml) vody
1/2 kostky droždí (20 g)
2 lžičky soli
1/4 hrnku olivového oleje + na potření těsta a plechu
1 lžička cukru
--------------------

Se šalvějí:
2 lžíce jemně nasekané šalvěje
1 rozmačkaný stroužek česneku
---------------------
S oreganem a olivami:
3 lžíce jemně nasekaného oregana
10 rozkrájených naložených černých oliv
--------------------
S tymiánem a rajčaty:
2 lžíce jemně nasekaného tymiánu
10 sušených rozkrájených rajčat
--------------------
S rozmarýnem a parmazánem:
2 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu
2 hrstě strouhaného parmazánu - na posypání
---------------------
Se saturejkou a vlašskými ořechy
2 lžíce jemně nasekané saturejky
hrst drcených vlašských ořechů
---------------------
S "provensálským" kořením
4 lžičky jemně nasekaného tymiánu
3
lžičky jemně nasekaného oregana
1 lžička
jemně nasekaného rozmarýnu
1 lžička
jemně nasekané saturejky 

1 lžička jemně nasekaných lístků levandule

Vyzkoušejte i jiné přísady, které máte rádi. Experimentovat můžete i s různými druhy mouky.


1. Nejprve si připravíme kvásek z teplé vody, kvasnic, cukru a lžíce mouky.

2. Jakmile nám kvásek vzejde, přidáme mouku, sůl, olej, bylinky a další vybrané suroviny pro dochucení a zaděláme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout v teple cca 40 min.

3. Vykynuté těsto rozložíme na promaštěný vál a jemně potřeme olejem, aby se nám nelepilo. Z těsta pak vykrajujeme proužky, z kterých vytvarujeme /natáhneme a stočíme/ tyčinky. Tyčinky klademe na vymaštěný plech nebo raději na plech vyložený pečícím papírem.

4. Tyčinky před pečením ještě posypeme zbylými bylinkami, hrubou solí či sýrem.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 min.


Videorecept na originální grissini najdete např. zde: 
https://www.youtube.com/watch?v=BBRY9IeZ8SI



Komentáře