DOMÁCÍ HALUŠKY S BYLINKOVOU BRYNZOU

Suroviny pro 4 osoby:
10 větších syrových brambor
hladká nebo polohrubá mouka (může být i jemně mletá celozrnná)
sůl
---------------
150 - 200 g brynzy
150 ml zakysané smetany
jemně nasekané čerstvé bylinky: libeček, pažitka, petrželová nať
----------------
kousek slaniny
pepř
-------------------------------------------------

Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme a přidáme mouku. Množství mouky volíme dle množství a kvality brambor /některé druhy obsahují více vody/. Mouky by měla být cca třetina z množství brambor. Pokud dáme mouky málo, halušky se při vaření rozpadají. Pokud dáme moc, jsou tuhé. Halušky vytvoříme buď protlačením přes haluškové síto, nebo jednoduše odkrajujeme přímo z prkénka do vřící osolené vody. Vaříme jen pár minut. Uvařené halušky zcedíme. Podrobně zpracovaný "videopostup" na výrobu halušek naleznete na http://www.menudomu.cz/bryndzove-halusky/.

Brynzu smícháme se zakysanou smetanou a vylepšíme hrstí čerstvých, jemně nasekaných bylinek.

Nakonec přidáme opečenou slaninu a čerstvě mletý pepř.

Komentáře