ZAPEČENÝ LILEK S RAJČATY, MOZZARELLOU A TYMIÁNEM







Suroviny pro 2 osoby:
1 lilek

2 rajčata střední velikosti
150-200 g mozzarelly
2 stroužky česneku
3 lžíce olivové oleje
2 lžíce nasekaného čerstvého nebo 2 lžičky sušeného tymiánu
sůl
2 lžíce sladké smetany


.............................................................
 


1. Lilek podélně rozkrojíme na dvě stejné části. Na vypouklé straně provedeme řezy, vzdálené od sebe asi 1 cm, hluboké tak, aby se lilek nerozpadl, viz foto.

2. V misce smícháme nakrájená rajčata, nakrájenou mozzarellu, olej, lisovaný česnek a nasekaný tymián. Osolíme a lehce promícháme, aby došlo k propojení chutí.

3. Touto směsí pak naplníme zářezy v obou půlkách lilku, už přímo na vymaštěném plechu. Mozzarella při pečení stéká dolů, takže je lepší ji dát co nejvýše!  Šťávou, která v misce zůstane, ještě naplněné lilky polejeme.

4. Pečeme cca 40 min při 160-180 stupních, průběžně podléváme trochou vody. Ke konci pečení lilek pokapeme smetanou. Vhodnou přílohou jsou brambory i pečivo.

.............................................................


 


Komentáře