KYSELICA "TA NAŠA S BYLINKAMA"

Na kyselici zaručený recept neexistuje. Na Valašsku se v každé domácnosti používaly jiné suroviny i postup. Například moje babička nikdy do kyselice nedávala uzeniny, houby a dokonce ani zelí, druhá babička tam také nikdy nedávala uzeniny, zato zelí vždy. Ve škole jsme dostávali kyselici s párkem a to docela dost sladkou, vůbec ne kyselou, jak by se od názvu očekávalo...

Suroviny pro 2 litry polévky:
· cca 5 brambor
· 1 až 2 hrstě kysaného zelí
· 2 větvičky estragonu
· 1 větvička libečku 
· 1 větvička celerové natě 
· 2 větvičky petrželové natě
· 3 bobkové listy /listy vavřínu/
· 1 lžička kmínu
· nové koření
· pepř
· sůl
· 1 stroužek česneku
· 1/2 lžíce cukru 
· 200 ml sladké smetany
· 1 lžíce hladké mouky 
.................................................................

1. Zelí jemně rozkrájíme a povaříme dle potřeby s novým kořením, bobkovým listem cca 0,5 až 1 hod. Některé kupované zelí je již měkké, takže ho není potřeba tak dlouho vařit. Pokud je zelí příliš kyselé, je dobré ho ještě před vařením propláchnout ve vodě.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme vařit zvlášť do slané vody spolu s kmínem, libečkem, celerem, petrželí a estragonem.

3. Po dovaření bylinky z vody vyndáme. K bramborám přidáme zelí a dochutíme lisovaným česnekem a cukrem. Kyselici zahustíme hladkou moukou se smetanou.

4. Na závěr krátce povaříme. Na talíři okořeníme čerstvě rozemletým pepřem a jemně nasekanou čerstvou petrželkou.
.................................................................

Komentáře