SMIL

Smil italský

Helychrisum italicum


Popis:
Stálezelený keřík, vysoký cca 50 cm. Žluté květy smilu jsou také známé pod názvem Italská slaměnka, dobře se uplatňují v různých suchých vazbách. Po odkvětu je vhodné provést zpětný řez. Listy jehlicovité světlé šedozelené

Pěstování:
Úrodná, propustná půda. Plné slunce. Mrazuvzdorný do -17 stupňů. Podobně jako rozmarýn je lépe jej na zimu schovat do světlých vnitřních prostor, ideálně s teplotou 5 až 10 stupňů. V zimním období také nesnáší přemokření půdy.

Použití v kuchyni:
Lístky se přidávají do polévek, k masu, do rýžových jídel. Smil připomíná indické koření curry, proto se pod tímto názvem i prodává na trzích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.