SATUREJKA

Saturejka

Satureja




Původ:
Saturejka je zdomácnělá středomořská rostlina, která se již od středověku pěstuje i v našich zahradách jako aromatické koření i léčivá bylina. Jako koření a desinfekční přípravek znali saturejku už staří Římané. Egypťané jí dávali do nápojů lásky. Používala se také ke zklidnění pokožky po vosím či včelím bodnutí a při zvonění v uších. Saturejka nošená ve váčku na krku prý posiluje mysl. Ve středověku nechyběla saturejka v žádné z bylinných zahrad, protože byla považována za univerzální všelék. Od toho se mezitím upustilo, i když saturejky zůstaly nadále velmi důležité, a to jak léčebně, tak kulinářsky.

Popis a pěstování:
Pěstuje se buď jako letnička (saturejka zahradní) nebo jako trvalka (saturejka horská).
Na chráněném slunečném místě je saturejka dobrým společníkem tymiánu a levandule.
Saturejka zahradní je jednoletá bylina až 30 cm vysoká s lodyhou na spodu dřevnatící a keřovitě rozvětvenou. Kvete od července do zámrazu. Je velmi vhodná k pěstování na kořeninových a bylinkových zahrádkách. Množí se semeny, které vyséváme brzy na jaře přímo do volné půdy.
Saturejka horská (Satureja montana) je rostlina příbuzná saturejky zahradní. Je to nízký, otužilý, stálezelený keřík. Tato užitečná bylina nemá tak jemnou chuť jako saturejka zahradní, ale je k dispozici několik let.

Účinky:
Snižuje krevní tlak a tlumí tachykardii. Podporuje trávení, působí proti nadýmání a má účinek protiprůjmový. Působí baktericidně a při zevním použití přispívá k hojení ran. Saturejkový čaj tlumí pocit žízně u diabetiků.
Používání saturejky nemá žádné nežádoucí účinky, při předávkovaní se však může dostavit celková nevolnost s podrážděním jater a ledvin.

Použití v kuchyni: 
Saturejka se používá jak čerstvá, tak sušená. Má příjemnou a voňavou chuť. Svým aróma může nahradit pepř. Svojí výraznou pepřovou chutí se dobře hodí k masitým pokrmům a do nádivek. Také milovníci pokrmů z ryb ocení její chuť. Skvělá je i ve sterilovaných okurkách, zelí či houbách. Čerstvé lístky jsou výborné do nejrůznější salátů - italských nebo francouzských, polévek a luštěninových jídel. Sušenou přidáváme do smetanových omáček, vaječných pokrmů, na maso i k houbám. Pokrmy z luštěnin jsou často těžko stravitelné a nadýmají. Přidáme-li do pokrmu trochu saturejky, tyto problémy odstraníme. Taktéž těžká stravitelnost tučnějších jídel se po přidání saturejky zmírní.

Sklizeň a skladování: 
Mladé výhonky s lístky je nejlepší sklízet ještě před rozkvětem, a to po ránu. Květy jsou však medonosné a vyhledávané včelami a motýly, proto je dobré nechat některé rozvinout. Suší se ve svazečcích na vzdušných místech, kde teplota nepřesahuje 35 °C. Lístky ze stonků odrhneme a skladujeme ve vzduchotěsných nádobách. Můžete také zkusit nať zmrazit, či naložit do oleje.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.