KORIANDR


Koriandr setý

Coriandrum sativum


Původ:
Koriandr je pěstován jako léčivka a kuchyňská bylinka už 3000 let. Od pradávna se pěstoval v Egyptě, Indii i Středomoří, kde se také přirozeně vyskytuje. Jsou o něm zmínky v sanskrtských textech, na egyptských papyrech i v bibli. Také u nás byl kdysi pěstován jako koření v bylinných zahrádkách.

Popis:
Jednoletá, hezká rostlina s narůžovělými květy. Dorůstá až 1 m, podle odrůdy. Spodní listy se vzhledově podobají listům mladé hladkolisté petržele, horní jsou jemné nitkovité.

Pěstování:
Koriandr snadno vypěstujeme ze semen. Pro využívání spodní listové části je pěstování možné i na okenním parapetu. Podobně jako u kopru si průběžně doséváme nové rostliny. Pokud chceme tuto rostlinu pěstovat pro semena či kořen, je třeba zajistit více prostoru a živin. Jednodušší je pěstování na venkovním záhonu. Koriandru svědčí slunečná poloha, propustná, ale výživná půda. Vyžaduje dostatek vláhy, ale nepřelévat, aby neuhnily kořeny.

Účinky:
Zelené listy jsou bohaté na vitamin A, B1, B2, C a železo. Blahodárně působí na náš trávící systém. Silice koriandru působí proti škodlivým bakteriím v zažívacím traktu, podporuje zažívání i trávení, odstraňuje nepříjemné nadýmání. Čerstvé listy i semena obsahují látku prospěšnou při léčbě salmonelózy.

Použití v kuchyni:
Koriandr patří k nejpopulárnějším kuchyňským bylinkám světa. Jako koření se používají všechny části rostliny. Každá část má svou specifickou chuť i aroma. V našich končinách je zvykem používat jen semena (nebo kořen),  které jsou např. součástí známého curry koření. Řada lidí tvrdí, že na chuť (a pro někoho až pach) listu koriandru je třeba si zvyknout, než si jej nakonec zamilujete ;).

Jako zelené koření se používají především spodní listy. Horní listy je možné také použít, nedosahují však takové chuti jako listy spodní. Jemně nasekané listy koriandru se přidávají až do hotových pokrmů, vždy čerstvé, těsně před podáváním. Jsou výborným doplňkem výrazných chutí jako např. chilli, curri, zázvoru, ryb, hub, rajčat, různých pikantích omáček a polévek a jiných. Chuť listu koriandru je hodně specifická, snadno přerazí jiné jemné ingredience. V takovém případě používáme jen v malém množství.

Skladování:
Listy lze samozřejmě i nasušit, zdaleka však nedosahují takové chuti jako čerstvé, proto je lepší je zamrazit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.