CELEROVÁ NAŤ

Celer listový (naťový)

Apium graveolens secalinum


Původ:
Už ve starověku byl celer užíván jako léčivka i jako zelenina. Ve starověkém Římě ho užívali jako lék na mužskou potenci, ve starověkém Řecku byl symbolem neštěstí a smutku. První zmínky o jeho využívání na našem území pocházejí až ze 16. století. Intenzivněji se začal pěstovat v 17. století a to pod pod názvem miřík, ale častěji apich či opich. Tento název byl používán i pro petržel a libeček a psalo se, že "Wšichni Apichové ženau Moč, Kámen a Ženské přirození. Otwírají vnitřní zacpání a tak slauží proti žlautenici, Wodnatelnosti a rozhánějí Wětry."

 
Popis:
Většinou se jedná o dvouletou rostlinu. Rozlišujeme tři základní druhy: celer bulvový, listový (naťový) a řapíkatý. Zatímco v jižních zemích je oblíbený řapíkatý celer, u nás převažuje pěstování celeru bulvového. Jako zelené koření lze použít nať ze všech druhů celerů. Naťový celer má ale jemnější listy a tvoří více jemných řapíků. Je také méně náročný na pěstování. Nejčastěji se pěstuje ze sazenic z únorových výsevů do květináčů. Semena klíčí pomalu. Ven jej vysazujeme až po 15. květnu. Lze pěstovat i v truhlíku. Celer vyžaduje pravidelnou zálivku.

Účinky:
Celer obsahuje cenné přírodní látky jak v bulvách, tak ve stvolech i v listech. Celerové listy obsahují velké množství karotenu a vitamínu C /ve 100 g nati je až 100 mg/, dále draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, mnoho silice a flavonoidů. Známou vůni celeru způsobuje silice, kterou rostlina vytváří jako ochranu před bakteriemi a plísněmi. Stejně antibakteriálně a antimykoticky působí i v naší zažívací soustavě (může chránit žaludek před vznikem vředů). Celer působí močopudně (likviduje i infekce v ledvinách a močových cestách, pomáhá při problémech s kamínky v ledvinách a močovém měchýři), podporuje trávení, je vhodný pro revmatiky i diabetiky (díky obsahu inulinu), příznivě působí na nervový systém (pomáhá při nervovém vypětí, při mírných depresích a také zklidňuje spánek). Celer se podílí na snižování vysokého krevního tlaku. Rozmačkané celerové listy snižují bolest a urychlují hojení drobných krevních podlitin. Celeru se také připisuje schopnost mužského afrodisiaka (podobně jako libečku).


Použití v kuchyni:
Nejvhodnější je používat celerovou nať čerstvě natrhanou. Celerové listy mají výrazné aróma, koření se jimi v balkánské, americké, italské, francouzské i anglické kuchyni. Celerová nať i semena /sušené, mleté/ se používají do směsí pro grilování, do polévek i omáček. Čerstvá nať se používá do polévek, omáček, mletého či dušeného masa, do pomazánek, salátů i nádivek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.