Ingredience pro 2 až 3 osoby:
knedlíky:
500 g starších housek nebo bílý toustový chléb
asi 150 ml mléka
100 g slaniny
3 žloutky
větší hrst jemně nasekané petrželové nati
sůl
pepř /nejlépe hrubě mletý/
100 g hrubé mouky
sníh ze tří bílků
zelí:
500 g kysaného zelí
1 větší cibule
2 lžíce másla
sůl
pepř /nejlépe hrubě mletý/
hořčičné semínko
kmín
1-2 lžíce cukru
----------------------------------------------------------------------------
Housky nakrájíme na kostičky. Slaninu rozkrájíme na drobno, vložíme na pánev, opepříme a orestujeme. Mléko smícháme se žloutky a osolíme. Vše, včetně vypečeného tuku ze slaniny, vložíme do mísy, přidáme mouku, sníh z bílků, petrželovou nať a promícháme. Mokrýma rukama z těsta vytvarujeme knedlíky, které. vaříme v mírně osolené vodě asi 10 minut.
--------------------------------------------------------------------------------
Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na másle společně s cukrem, pepřem, kmínem a hořčičným semínkem. Přidáme propláchnuté zelí s trochou vody a pod pokličkou pár minut podusíme. Poté pokličku odložíme, necháme vyvařit vodu a za stálého míchání zelí opečeme dozlatova.
knedlíky:
500 g starších housek nebo bílý toustový chléb
asi 150 ml mléka
100 g slaniny
3 žloutky
větší hrst jemně nasekané petrželové nati
sůl
pepř /nejlépe hrubě mletý/
100 g hrubé mouky
sníh ze tří bílků
zelí:
500 g kysaného zelí
1 větší cibule
2 lžíce másla
sůl
pepř /nejlépe hrubě mletý/
hořčičné semínko
kmín
1-2 lžíce cukru
----------------------------------------------------------------------------
Housky nakrájíme na kostičky. Slaninu rozkrájíme na drobno, vložíme na pánev, opepříme a orestujeme. Mléko smícháme se žloutky a osolíme. Vše, včetně vypečeného tuku ze slaniny, vložíme do mísy, přidáme mouku, sníh z bílků, petrželovou nať a promícháme. Mokrýma rukama z těsta vytvarujeme knedlíky, které. vaříme v mírně osolené vodě asi 10 minut.
--------------------------------------------------------------------------------
Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na másle společně s cukrem, pepřem, kmínem a hořčičným semínkem. Přidáme propláchnuté zelí s trochou vody a pod pokličkou pár minut podusíme. Poté pokličku odložíme, necháme vyvařit vodu a za stálého míchání zelí opečeme dozlatova.
Komentáře
Okomentovat