BAZALKA



Bazalka - Oscimum basilicum 

...............................................................

Bazalka


Původ:
Indie, Írán.

Popis:
Jednoletá bylina až 40 cm vysoká, medonosná. Kvete v červenci až v srpnu bělavými až narůžovělými kvítky.

Pěstování:
Pěstuje se velmi snadno ze semen, které lze již v březnu sázet za okno do truhlíku nebo do teplého pařeniště. Předpěstované sazenice v květnu přesadíme na venkovní záhon nejlépe do polostínu. Pokud ji chcete pěstovat na balkóně, nevystavujte ji celodennímu slunečnímu žáru a dopřejte kořenům dostatek živin, vláhy i prostoru. 
Bazalka potřebuje hodně světla, takže truhlík či květináček s touto rostlinkou umístěte třeba na parapet v kuchyni. Rostlinu je dobré pěstovat v plastových nádobách, protože potřebuje dostatek vody a hliněné květináče mohou vodu trochu ubírat. Ať už pěstujete doma nebo venku, musíte bazalku vždy bohatě zalévat.
Bazalka má řadu odrůd, které se liší barvou a velikostí listů, např.: Genoveser /jedna z nejznámějších, jemné vypouklé zelené listy/, Mánes /drobnolistá odrůda, odolnější/, Siam Queen /špičaté zelené listy, perníková až fenyklová příchuť/, Purpurea /velmi dekorativní, chuťově méně zajímavá, listy jsou oproti jiným druhům hrubší/.





Účinky:
Je vhodná při nespavosti, migréně a psychické vyčerpanosti. Má vliv na vylučování žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, podporuje trávení, ulehčuje vykašlávání. Bazalka poslouží i jako léčivka uklidňující ledviny, působí také proti zácpě.

Použití v kuchyni:
Aroma bazalky je tak podmanivé, že se stala jednou z nejoblíbenějších bylinek, která se používá jako čerstvé koření. Patří mezi typické italské koření. Lze ji použít téměř všude, kde jsou použita rajčata. Známé využití je při kořenění pizzy, špaget, fazolí, salátů aj. 

Sklizeň: 
Listy se trhají či zaštipují dle potřeby v průběhu růstu než bazalka vykvete. Kvetení snižuje tvorbu listů, proto by se tato rostlina neměla nechat vykvést. Při radikálnějším řezu /cca 10 cmnad zemí/ může za dobrých podmínek až 2 x bohatě obrůst.

Skladování:
Sušenou bazalku skladujeme v tmavé uzavřené nádobě. Má ale trochu odlišnou chuť od čerstvé. Přebytek bazalky můžeme zamrazit. Celé listy vložíme do utěsněné nádoby, z které dle potřeby odebíráme.  Ještě zmrzlé listy můžeme jednoduše nadrolit a posypat jimi pokrm.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.