TYMIÁN


Tymián obecny - Thymus vulgaris

...............................................................

Původ:
Tymián pochází ze západní části Středomoří, ve Francii byl nazýván penicilinem chudých. Je jednou z nejsilněji antibioticky působících bylin. Léčivé a dezinfekční účinky tymiánu jsou známy už tisíce let. Nařezanou nať užívali už Egypťané při balzamování, Řekové do koupelí a Římané jako deodorant a dezinfekci. Jedná se o poddruh naší mateřídoušky /Thymus serpyllum/, oproti ní má ale odlišnou chuť i vůni, léčivé účinky jsou podobné.

Popis:
Tymián je malý polokeřík dosahující výšky 30-40 cm. Čtyřhranné lodyhy jsou porostlé vstřícnými úzkými drobnými listy. Starší lodyhy dřevnatí. Na koncích lodyh vyrůstají v úžlabích listů světle nachové květy, které vykvétají v květnu a červnu. Celá rostlina má kořenitou vůni a příjemnou aromatickou chuť. Na sušších a slunných místech lze tymián dobře využít jako dekorativní půdopokryvnou rostlinu. Pro tento ůčel se nabízí několik barevných variet.

Pěstování:
Pěstování tymiánu je celkem nenáročné. Vyžaduje slunnou a sušší polohu, ale ne příliš větrnou. Zálivka je nutná jen při více suchých obdobích. Tymián není potřeba přihnojovat. Je medonosnou trvalkou, která je i užitečným sousedním ochráncem zdravé půdy při pěstování hrášku, okurek, zelí, mrkve i rajčat.

Účinky:
Tymián je bohatý na antioxidanty a vyniká silnými antibakteriálními účinky. Působí proti bakteriím, plísním, střevním prvokům i parazitům. Obsahuje poměrně vysoké množství účinných látek (hořčiny, silice), které pomáhají při dýchacích potížích. Známé je jeho působení proti křečovitým stahům, a to zejména v průduškách. Jedna studie na koních, kteří trpěli vracejícími se obstrukcemi dýchacích cest, zjistila, že thymol obsažený v tymiánu zřejmě zlepšuje některé parametry funkce plic. V lidovém léčitelství patří tymián mezi nejspolehlivější prostředky při chorobách horních cest dýchacích, kašli a bronchitidě. Tymián by se neměl užívat dlouhodobě ani nepřekračovat doporučené množství. Nemá se užívat při akutním zánětu střev, při onemocněních srdce a v těhotenství.

Čaj z tymiánu je vynikajícím prostředekem na kloktání a vyplachování úst. Jako ústní voda vykazuje čaj z tymiánu fungicidní aktivitu - působí dokonce i proti kandidě. Thymol, jedna z fytolátek, které se v tymiánu nacházejí, pomáhá játrům detoxikovat jedy a působí protizánětlivě.

Použití v kuchyni:
Tymián je dlouho známým a užívaným kořením, především ve středomořské kuchyni - zřejmě je jednou z prospěšných složek středomořské stravy. Hodí se na pizzu, k masům či do omáček. Protože usnadňuje trávení, přidává se i do hůře stravitelných luštěninových či tučnějších jídel. Velmi dobře chutná s těstovinami, fazolemi, v polévkách. Charakteristický je svou silně pikantní až lehce hořkou chutí, kterou připomíná kafr nebo hřebíček. Tymián je základní bylinou provensálského koření. Používá se čerstvý i sušený.

Sklizeň: 
Olistěnou nať sklízíme krátce před květem od května do června. Seřezáváme-li bylinu pravidelně, můžeme ji sklízet i několikrát. Sbírat můžeme i nať kvetoucí, kterou stříháme na počátku kvetení za slunných dní. Největší obsah vonných látek má bylina v poledne za suchého počasí.

Skladování:
Nať rychle celkem dobře rychle schne rozložená ve vzdušné sušárně, i ve vyšší vrstvě; sušíme při teplotě do 40 °C. Uchováváme sdrhnuté lístky v tmavé uzavřené nádobě. 






Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.