PTAČINEC


 

Ptačinec střední /žabinec/

Stellaria media

Zdroj vitamínu C a chlorofylu po celý rok!

Popis:
Poléhavý jednoletý plevel dlouhý 10 až 30 cm. Vyskytuje se hojně a téměř po celý rok v zahradách (často bývá nevítaným hostem v záhonech), na loukáchi na okrajích lesů. Drobné hvězdicovité bílé květy rozkvétají od začátku jara až do poloviny zimy. Podle nich také rostlinu lépe rozpoznáme.

Účinky:
Adstringentní (svíravý, stahující), antirevmatické, hojí rány, demulgens (změkčuje a sklidňuje poškozené nebo zanícené povrchy sliznic). Obsahuje: sliz, saponiny, oxid křemičitý, minerály, vitamíny A, B,C, mastné kyseliny. Mast z ptačince hojí ekzémy a jiná dráždivá kožní onemocnění.
 "...uklidňuje, napomáhá trávení a urychluje hnisání velmi pozoruhodně" John Gerard, 1597.

Zatím nebyly zjištěny žádné kontraindikace, ani nežádoucí účinky. Ale s ohledem na nedostatečnou znalost obsahových látek se nedoporučuje dlouhodobé podávání a zvláště pak podávání vyšších dávek. Toxicita ptačince nebyla prokázána.

Použití v kuchyni:
Ptačinec je oblíbenou potravou ptáků, ale uplatní se i v kuchyni. Mladé, ještě nekvetoucí, výhonky chutnají velmi jemně s příchutí oříšků. Můžete je použít do čerstvých zeleninových salátů či jimi zdobit polévky nebo přílohy. Anebo také jednoduše na chléb s máslem či s tvarohem a solí. Výhodou ptačince je, že jej máme čerstvý k dispozici takřka po celý rok.

Sběr:
Po celou dobu vegetace.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.