PETRŽEL


Petržel zahradní

Petroselinum crispum



Původ:
Středomoří (Řecko, Turecko, Sardinie). Pěstuje se v celé Evropě, Asii, USA. Zahrnuje mnoho odrůd, dva typy – kadeřavá a hladkolistá.

Popis: 
Dvouletá rostlina.

Pěstování:
Nemá zvláštní požadavky na polohu, ale lépe se jí daří na vzdušných a slunečných polohách. Vyžaduje lehčí a na humus bohatou půdu. Pokud chcete pěstovat petržel v květináči, dopřejte ji prostor, živiny a dostatek vláhy, jinak bude žloutnout. Stejně jako pažitka patří na východní nebo západní okno – na jihu by měla slunce příliš, na severu zase málo. Pokud máte okna jen na sever, s myšlenkou na vlastní bylinky se budete muset rozloučit. Je to slunce, které jim dává to pravé aroma. Při ořezávání vždy zachovávejte středové listy.
Semena se vysévají mělce, klíčí dlouho. Zem nesmí vyschnout.


Použití:
Nať hladkolisté petržele má výraznější vůni i chuť, nať kadeřavé se vám bude zelenat i pod sněhem. Zelená hmota i kořen obsahuje silici s hlavními složkami: myristicin,α-pinen, β-fellandren, myrcen, limonen. Dále obsahuje aldehydy, ketony, fenoly. Vitamin A, vitamin C (více jak 100 mg ve 100 g čerstvé nati!), kyselinu listovou, Fe, K, Mg, Ca. Žvýkaní petrželky čistí dech a odstraňuje zápach z česneku. Sušená petržel není tak aromatická jako čerstvá. Ideální je používat ji v čerstvém stavu, do pokrmů ji přidávat těsně před dovařením. Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů.

• Skvělá bylina na močové cesty a nadledviny.
• Má posilující a očišťující účinky na močový měchýř a ledviny.
• Obsahuje hodně chlorofylu, jenž obohacuje krev a čistí a stimuluje lymfatický systém.
• Zbavuje tělo těžkých kovů a toxinů.
• Posiluje nervy a srdce.
• Skvěle působí na endokrinní žlázy.
• Zvyšuje schopnost krve přenášet železo.
• Užívá se při potírání infekcí.
• Užívá se při žloutence a otocích.
• Skvěle působí proti obstrukcím a infekcím horních cest dýchacích.
• Užívá se také při zánětech spojivek a očních víček.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.