ČESNEK

Česnek kuchyňský 

Allium sativum 


Původ: 
Tato prastará kulturní rostlina je ve službách člověka více než 6000 let. Používali ji údajně i dělníci při stavbách pyramid ve Starověkém Egyptě. Již tehdy patřila mezi základní dezinfekční prostředky, zvláště při střevních onemocněních. Česnek se dostal nejen do lékáren a kuchyně, ale i do pověstí a legend. 

Popis: 
Česnek je vytrvalá rostlina, která je oblíbena především pro jeho zásobní orgány - stroužky. Kulturní formy této rostliny se pěstují jako jednoleté nebo dvouleté plodiny. Dělí se na tzv. paličáky (sadba na podzim) a nepaličáky (sadba na jaře). Oblíbeným kořením jsou také mladé stvoly. I řada planých druhů česneku je použitelná jako výborné koření (česnek medvědí, česnek polní).

Rostlina má silné aróma, které způsobuje silice obsahující síru. Tato česneková silice (alliin) nepáchne, pokud nejsou poškozeny buněčné stěny rostliny. Jakmile se naruší, dojde k přeměně alliinu na baktericidní alicin, který má typický intenzivní zápach a chuť. Proto třený česnek má mnohem výraznější aróma a je účinnější také než krájený a vařený v celku. Alicin se vařením bohužel ničí.

Pěstování:
Česnek se pěstuje vysazováním jednotlivých stroužků na podzim nebo na jaře přímo na záhony. Sklízí se vyvinuté cibule v době, kdy nať zasychá.

Účinky:
Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny (mohou mírně dráždit sliznici zažívacího traktu) a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum (alicin), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce

Česnek je velmi bezpečné koření bez vedlejších negativních účinků. Pouze při požití většího množství může dojít poruchám trávení, plynatosti nebo průjmu. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání česneku se svým lékařem. Ve větším množství česnek může zvyšovat účinnek některých léků na snížení krevního tlaku, krevní srážlivosti apod.


Použití v kuchyni: 
Česnek je nejzdravější v syrovém stavu a veškeré pozitivní účinky se velmi minimalizují nebo úplně ztrácejí při tepelné úpravě. Nejvhodnější je přidat čerstvý česnek do pokrmů až těsně před koncem vaření nebo přimíchat do již uvařeného pokrmu.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.