LIBEČEK



Libeček

Levisticum officinale



Původ:
Přední Asie. První zmínky o pěstování pocházejí ze 12. století. Tradice pěstování libečku je v Evropě velká, dříve byl často k nalezení i v klášterních bylinných zahradách, kde ho používali jak na výrobu bylinných likérů, jako koření, ale i jako lék.

Popis:
Libeček lékařský je až 2 m vysoká vytrvalá bylina s dužnatým oddenkem a dlouhými rozvětvenými kořeny, listy se podobají celerovým.

Pěstování:
Dobře roste na hlubokých půdách se spodní vláhou. Vypěstovat si ji můžeme ze semen nebo dělěním starších rostlin. Pro kořeninovou zahrádku bohatě stačí jediná rostlina. Na podzim listy libečku zežloutnou a uschnou, libeček raší každý rok znovu. Během let se může za příznivých podmínek mohutně rozrůst. Má rád slunce nebo polostín.

Účinky:
Aróma libečku je způsobeno silicí terpineol, kromě toho obsahuje i vitamíny, enzymy, pryskyřičné látky, organické kyseliny aj. Libeček má vliv na vylučování trávících šťáv, mírní bolesti při nadýmání, pomáhá pří zánětech močových cest. Používá se také při katarech dýchacích cest. Lidová medicína doporučuje libečkový kořen jako přísadu do prokrvujících koupelí mírně dráždících kůži a do koupelí na nohy k odstranění nepříjemných plísňových onemocnění mezi prsty.

Použití v kuchyni:
Patří mezi typické polévkové koření, které připomíná polévkové dochucovadlo "Maggi", a proto se tak i občas lidově nazývá. Jeho listy se používají nejčastěji ke kořenění polévek. Právě tak se ale dobře hodí i do omáček, zeleniny, salátů a pečení. Všechny části libečku můžeme používat v čerstvém i sušeném stavu, celé, podrcené nebo rozemleté. Sušené listy si udržují dlouho výrazné aróma. Podobně jako petržel a celer by libeček neměli používat lidé s ledvinovými chorobami a těhotné ženy.

Sklizeň: 
Listy se trhají dle potřeby. Bohatě narostlý libeček je možno začátkem léta celý seřezat na výšku  20 cm a listy zamrazit, či nasušit. Rostlina do konce léta znovu dobře obroste.

Skladování:
Sušení natě se provádí při teplotě do 35 °C. Uchováváme v tmavé uzavřené nádobě. Velmi dobře se osvědčují nasekané listy v utěsněné nádobě v mrazničce.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.