PAŽITKA

Pažitka


Původ:
V kuchyni se používá již od středověku. V Evropě se začala pěstovat v 16. století.

Pěstování:
Pěstování pažitky na zahradě je velmi snadné. Je to absolutně nenáročná trvalka, která vám na záhoně vydrží řadu let. Spolehlivě přežije i silné mrazy. Kvete většinou růžově, bíle i fialově. Abychom si zajistili bohatý růst, je třeba pažitku pravidelně zastřihávat a nenechat ji vykvést. Odrostlou nať seřezáváme ve výšce cca 7 cm, aby se pažitka mohla opět brzy zazelenat novou natí. Když budeme řezat níže, můžeme poškodit růstová vlákna. Na podzim pažitku můžeme vykopat ze zahrady a umístit v květináči do tepla na světlo, nezapomnínáme na závlahu a občasné přihnojení.


Pokud chceme mít pažitku stále po ruce, můžeme ji pěstovat i v květináči za oknem. Stejně jako řada jiných bylinek nesnáší přemokření, avšak za příliš velkého sucha naopak vadne. Při pěstování v místnosti volíme nejlépe okna orientovaná na východ nebo západ. Na jihu by měla slunce příliš, na okně orientovaném na sever se jí moc dařit nebude. Pažitka potřebuje hodně světla, jeho nedostatek vede k tomu, že se listy vytahují, jsou slabé a nažloutlé. Nepřemisťujte pažitku v květináči příliš často na jiné stanoviště. Pažitce neprospívají ani změny teplot způsobené náhlým otevřením okna či průvanem.

Účinky:
V pažitce jsou bohatě zastoupeny vitamíny E i skupiny B a karoten. Množství vitamínu C se ve 100 gramech čerstvé bylinky pohybuje mezi 50 až 100 miligramy. Pažitka také povzbuzuje chuť k jídlu, ulehčuje zažívání při rekonvalescenci, mírně snižuje vysoký krevní tlak a působí proti střevním parazitům.

Použití v kuchyni:
Pažitka je známá svou jemně štiplavou cibulovou chutí, používá se nejlépe čerstvá nebo čerstvě rozmražená. Vařená ztrácí chuť i vůni. Poupaty a květy zdobíme různé pokrmy. Pažitku lze jednoduše použít všude tam, kde bychom mohli použít čerstvou cibuli nebo česnek. Oproti cibuli má jemnější chuť a pokrm příjemně nazdobí. Díky jemné chuti se nemusíme bát kombinace s jinými aromatickými bylinkami. Přidáváme ji do pomázánek, dipů, majonéz, do polévek, do vaječných a zeleninových pokrmů, do omáček, na brambory, k sýrům apod. ...

Uskladnění:
Natrhanou pažitku můžete několik dní uchovat v uzavřené nádobě v ledničce. Bylinka se nehodí k sušení, ztrácí chuť, vůni a snižují se i léčebné účinky. Stejně jako kopr se však dá pažitka zamrazit. V mrazničce ji uchováváme jemně nastříhanou v plastových utěsněných nádobách. Tímto způsobem uskladnění si zachová i část množství vitamínu C.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.